Oct 27, 2013

CURRENT AFFAIRS

1. Who is the winner of Australian Open 2013 Women’s title ?
Answer: Victoria Azarenka2. 

3. Who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?
Answer: Rajkeswur Purryag, President of Mauritius (Held in Kochi)

4. Who is the chief guest of republic day 2013 ?
Answer: Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, King of Bhutan

5. Who is first female President of South Korea ?
Answer: Park Guen-hye

6. Who is the first female Chief Justice of Sri Lanka ?
Answer: Shirani Bandaranayake (recently impeached)

7. Who is the winner of DSC Prize for South Asian Literature 2013 ?
Answer: Jeet Thayil (book – Narcopolis)

8. Which is the Longest Railway Tunnel in India?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)

9. Where did the World Economic Forum annual meeting held ?
Answer: Davos, Switzerland

10. Who has been conferred won Keerthi Chakra (the second highest among peace time gallantry awards of the country) ?
Answer: Major Anoop Joseph

11.Which Indian scientist conferred with China’s top science award?
Answer: CNR Rao

12. Who is the winner of Ranji Trophy 2012-2013 ?
Answer: Mumbai

13. Which country recently test fired Hatf-9 (Nasr) missile ?
Answer: Pakistan

14. Who is the new Chairman of Lalit Kala Akademi ?
Answer: Kalyan Kumar Chakravarty

15. Who is the new President of Sahitya Akademi ?
Answer: Dr. Vishwanath Prasad Tiwari

16. Who is appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations ?
Answer: Asoke Kumar Mukerji



OSCAR Winners 2013 (85th Academy Awards Winners)
……………………………………………………………………..

17. Which film won this year’s Best Picture Oscar ?
Answer: Argo

18. Which actor won this year’s Best Actor (in a Leading Role) Oscar ?
Answer: Daniel Day-Lewis (Lincoln)

19. Which actress won this year’s Best Actress (in a Leading Role) Oscar ?
Jennifer lawrence current affairs
Answer: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

20. Who won this year’s Best Director Oscar ?
Answer: Ang Lee (Life of Pi)

21. Who is the first person to win Best Actor Oscar thrice ?
Answer: Daniel Day-Lewis

22. What is the theme of 2013 International Women’s Day (march ?
Answer: A promise is a promise: Time for action to end violence against women

23. New Governor of Nagaland ?
Answer: Ashwani Kumar

24. New Governor of Kerala ?
Answer: Nikhil Kumar

25. New Governor of Odisha ?
Answer: S C Jamir

26. Who is the new President of Kenya ?
Answer: Uhuru Kenyatta

27. Who is the new PM ( Premier of the People’s Republic of China) of China ?
Answer: Li Keqiang

28. Who is the new Pope?
Answer: Pope Francis

29. What is the name of India’s first regional navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1

30. Who scored fastest hundred on debut in test cricket ?
Answer: Shikhar Dhawan

31. Where is India’s first all women post office inaugurated on women’s day ?
Answer: Delhi

32. What is the theme of 2013 world water day (march 22) ?
Answer: Water Cooperation

33. Which year is declared by UN as International Year of Water Cooperation ?
Answer: 2013

34. Who is the winner of 2013 miss India ?
answer: Navneet Kaur Dhillon

35. who is the winner of 2013 Saraswati Samman ?
Answer: Sugathakumari (Manalezhuthu)

36. Who is recently reelected as IAEA (International Atomic Energy Agency) Director general ?
Answer: Yukiya Amano

37. Who is the new Prime Minister of Nepal ?
Answer: Khil Raj Regmi

38. Who is the first female Prime minister of UK who recently passed away ?
Answer: Margaret Thatcher

39. Who is the new pm of North Korea ?
Answer: Pak Pong-ju

40. Who is the new venezuela president ?
Answer: Nicolas Maduro

41. Who is the new president of Bangladesh ?
Answer: Abdul Hamid

42. What is the theme of 2013 World Earth day (April 22) ?
Answer: The face of climate change

43. Who is the new Governor of Jammu and Kashmir ?
answer: Narinder Nath Vohra

44. Who is the new president of ADB (Asian Development Bank) ?
Answer: Takehiko Nakao

45. Who is the new prime minister of Italy ?
Answer: Enrico Letta

46. Who is the first woman speaker of Bangladesh ?
Answer: Shirin Sharmin Chowdhury

47. Who is the new Comptroller and Auditor General of India ?
Answer: Shashi Kant Sharma

48. Who is the first Indian amputee to scale Everest ?
Answer: Arunima Sinha

49. Who is the first Pakistani women to scale the Everest ?
Answer: Samina Baig

50. Who is the first US women in space ?
Answer: Sally Ride (Recently she won highest civilian honour of USA, Presidential medal of Freedom)

51. What is the theme of 2013 International Biological diversity Day (May 22) ?
Answer: Water and Biodiversity

52. Who is the winner of 2013 Man Booker International Prize ?
Answer: Lydia Davis

53. What is the theme of 2013 World No- Tobacco Day ( May 31 ) ?
Answer: Ban tobacco advertising, promotion and sponsorship

54. Who is the new Director General of DRDO ?
Answer: Avinash Chander

55. Who is the new prime minister of Pakistan ?
Answer: Nawaz Sharif

56. Who were the first twins to scale mount Everest ?
Answer: Tashi and Nancy Malik

57. What is the theme of 2013 World Environment Day (June 5) ?
Answer: Think, Eat, Save

58. Who won the 2013 Templeton Prize ?
Answer: Desmond Tutu

59. Who is the longest serving defence minister in India ?
Answer: A.K Antony

60. Who is the winner of 2013 French open women’s title ?
Answer: Serena Williams

61. Who is the winner of 2013 French open men’s title ?
Answer: Rafael Nadal

62. Who is the new prime minister of Australia ?
Answer: Kevin Rudd

63. Who is the present chief justice of India ?
answer: P Sathasivam

64. Which is the first smoke free state of India ?
Answer: Himachal Pradesh

65. Which is India’s first navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1A

66. Who is the present foreign secretary of India ?
answer: Sujata Singh

67. Who won 2013 Wimbledon Men’s Title ?
Answer: Andy Murray

68. Who won 2013 Wimbledon Women’s Title ?
Answer: Marion Bartoli

69. what is the theme of 2013 World population day (July 11)?
Answer: Adolescent pregnancy with an aspiration of safe childbirth and that each pregnancy is wanted

70. Who is the Recently elected Miss world 2013 ?
Answer: Megan Young (Miss Philippines)

71. Who will represent India in Miss Universe 2013?
answer : Mansi Moghe(Miss Diva 2013)

2013 Nobel prize
”””””””””””””””””’

72) Winner of 2013 Nobel prize in physics ?
Answer: Fran├žois Englert and Peter W. Higgs

73) winner of 2013 chemistry Nobel prize ?
Answer: Martin Karplus , Michael Levitt and Arieh Warshel

74) 2013 Nobel Prize for Literature Winner
Answer: Alice Munro

75) 2013 Nobel Peace Prize winner
Answer: Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)

76)winner of 2013 Nobel prize for Medicine ?
Answer: James E. Rothman, Randy W. Schekman and Thomas C. Sudhof.

77) Cyclone Phailin is expected to hit which indian state ?
Answer: Odisha

78) Current ADB President ?
Answer:Takehiko Nakao.

No comments: